Miről beszélgessünk a gyerekekkel a szürettel kapcsolatban?
Igaz, hogy nem a magyar borok a leghíresebbek, mégis sok a borvidékünk és így a borunk is. Ezért is kerül be nálunk a szüret az óvodába. De mit is mondjunk a gyerekeknek a szüretről?
A szüret ideje:
- Az alábbi idézet alapján szeptember végétől-október végéig eshetett a szüret időpontja.
- “A szüret időpontja a 18-19. században valamilyen jeles naphoz kötődött. Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig. Az Alföld több vidékén Szent Mihály napkor kezdték a szüretet. A Dunántúl nagy részén és Erdélyben Terézia (október 15.), a Balaton és Kőszeg vidékén Orsolya (október 21.), Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás (október 28) napján.”¹
Szőlő feldolgozásának lépései:
- szőlőtőkék megmetszése, kapálása
- (próbaszüret)
- szüret
- szőlő összetörése lábbal (gyerekekkel összenyomkodás kézzel)
- préselés
Mi készülhet szőlőből?
- mazsola
- must
- bor
- szőlőlé
Szőlő és szőlőből készült ételek, italok megfigyelése
- Kóstoljuk meg a gyerekekkel a szőlőszemet és a mazsolát!
- Kóstolás előtt:
- Figyeljük meg a színét, formáját, állagát
- Kóstolás után:
- Melyik az édesebb? Melyik a finomabb?
- Kóstolás előtt:
- Kóstoljuk meg a bolti szőlőlevet és az általunk préstel szőlő levét!
- Kóstolás előtt:
- Figyeljük meg a színét, állagát
- Kóstolás után:
- Melyik az édesebb? Melyik a finomabb?
- Kóstolás előtt:
- Szőlőlevél megfigyelése
- Figyeljük meg, hogy a szőlő levelének, mint majdnem minden levélnek két oldala van. Egy simább és egy érdesebb (ahol jobban kidomborodik a levél erezete). Helyezzük a levelet a papír alá és egy zsírkrétával satírozzuk át a levelet.
Fogalmak a szürettel kapcsolatban:
- Puttony: Ez egy háti tároló, ebbe teszik a szüretelők a szőlőfürtöket
- Tőke: A szőlő nem fán vagy bokron terem, hanem tőkén
- Fürt: A szőlőszemek fürtben nőnek
Forrás:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: